Skip to content

Στα χαμηλά και στα ψηλά

    σεμιναριο τσελουΣεμινάριο βιολοντσέλου, κοντραμπάσου και μουσικής δωματίου
    με τους Dmitry Gudimov – τσέλο, Χαράλαμπο Χειμαριό – κοντραμπάσο, Ελένη Κουτή – πιάνο και μουσική δωματίου
    2 – 5 Ιουνίου 2023

    Προετοιμασία της καλλιτεχνικής ερμηνείας του ρεπερτορίου για βιολοντσέλο και κοντραμπάσο
    Λειτουργία των βαθύφωνων εγχόρδων στην ορχήστρα (μελέτη και εκτέλεση ορχηστρικών έργων) 


    Αναλυτικό Πρόγραμμα

    2.06 Παρασκευή 
    18:00 Προσέλευση στο χώρο του σεμιναρίου 
    18:30 Συνάντηση των συμμετεχόντων και παρουσίαση με θέμα “Εισαγωγή στην ορχηστρική πράξη”
    20:00 Γνωριμία με τους καθηγητές και ατομικά μαθήματα (χωρίς συνοδεία πιάνου)

    3.06 Σάββατο 
    11:00-14:00 Ατομικά μαθήματα με συνοδείες πιάνου 
    14:30 Τελική κατανομή των φωνών για τα σύνολα που θα συμμετάσχουν στην τελική συναυλία των σπουδαστών
    18:00-21:00 Ομαδικές δοκιμές και κοινές δοκιμές των συνόλων

    4.06 Κυριακή 
    10:30-13:30 Ατομικά μαθήματα και πρόβες των συνόλων στο χώρο της συναυλίες
    14:00-15:30 Γενική δοκιμή για την συναυλία των σπουδαστών
    19:00 Συναυλία των σπουδαστών 
    20:30 Συναυλία μουσικής δωματίου για βιολοντσέλο, κοντραμπάσο και πιάνο

    5.06 Δευτέρα
    12:00 Αναχώρηση

    Δίδακτρα: 110€ ενεργή συμμετοχή

    • Μετά τη δήλωση συμμετοχής θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να στείλουν τις παρτιτούρες τους σε ηλεκτρονική μορφή
    • Μετά την παραλαβή του παραπάνω υλικού θα αποσταλούν στους συμμετέχοντες τα ορχηστρικά αποσπάσματα, καθώς και τα έργα των συνόλων. Η τελική κατανομή των φωνών στα σύνολα θα πραγματοποιηθεί έπειτα από την ακρόαση στο πρώτο μάθημα του σεμιναρίου.
    • Η ακρόαση των μαθημάτων και των προβών, όπως και η παρακολούθηση όλων των εκδηλώσεων, κατά τη διάρκεια των ημερών διεξαγωγής του σεμιναρίου, είναι ελεύθερη για όλους τους συμμετέχοντες.

    Ο βιολοντσελίστας Dmitry Gudimov γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μόσχα (Ρωσία). Στην ηλικία των πέντε ετών εγγράφηκε στο Κρατικό Μουσικό Σχολείο Aram Khachaturian, ένα ειδικό σχολείο για ταλαντούχα παιδιά, από το οποίο αποφοίτησε με «Άριστα» το 1986. Συνέχισε τις σπουδές του στο περίφημο Ανώτερο Κρατικό Μουσικό Κολέγιο Gnessin, με καθηγητή τον Α. Benditsky.
    Κατά τα έτη 1981-2019 συμμετείχε σε τοπικούς και διεθνούς μουσικούς διαγωνισμούς και φεστιβάλ, κερδίζοντας πολυάριθμα βραβεία και επαίνους. Στην ηλικία των δεκατεσσάρων ετών, έχοντας ανακηρυχθεί νικητής ενός διαγωνισμού για βιολοντσελίστες μεταξύ των μουσικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας, έκανε το ντεμπούτο του στη Μεγάλη Αίθουσα Συναυλιών του Κρατικού Ωδείου Tschaikovsky της Μόσχας.
    Από το 1991 έως το 1996, σπούδασε με ειδική υποτροφία του Δημάρχου της Μόσχας στην Κρατική Μουσική Ακαδημία Gnessin στην τάξη του Β. Scoblo, αποφοιτώντας με Ανώτατο Δίπλωμα το 1996. Συμμετείχε σε μαθήματα με τους (μεταξύ άλλων) V. Feygin, N. Gutman (1991–2004) και παρακολούθησε σεμινάρια με τους P. Muller και M. Rostropovich (1997, 2002). Το 2011 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Σολιστικό και στο Επιστημονικό Τμήμα της ίδιας Ακαδημίας, στην τάξη του V. Tonha, υπό την εποπτεία της ερευνήτριας I. Schehovtsova, ενώ το 2016 ανακηρύχθηκε Διδάκτορας Μουσικολογίας (PhD) του Κρατικού Ινστιτούτου Καλλιτεχνικών Σπουδών της Μόσχας.
    Κατείχε τη θέση του κορυφαίου τσελίστα στη Δημοτική Όπερα της Μόσχας (Helikon Opera) υπό τη διεύθυνση του D. Bertman (1990–1993) και στη Συμφωνική Ορχήστρα της Μόσχας (1993–1996), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του A. de Almeida.
    Έχει εμφανιστεί ως σολίστ και μέλος ορχηστρικών συνόλων και σχημάτων σε πολλές χώρες στην Ευρώπη (Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ρωσία), στην Ασία (Ιαπωνία, Κίνα, Νότια Κορέα, Χονγκ Κονγκ) και στην Αφρική (Αίγυπτος, Τυνησία). Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις μαζί με παγκοσμίως αναγνωρισμένους μαέστρους και σολίστ, όπως τους A. de Almeida, C. Abbado, R. Barshai, M. Gorenshtein, M. Schostakovitch, Y. Talmi, Κ. Τρικολίδη, N. Gutman, V. Viardo και Λ. Καβάκο.
    Συναυλίες του έχουν ηχογραφηθεί από τη ρωσική, τη γερμανική, τη βουλγαρική και την ελληνική τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Για τη σειρά ηχογραφήσεών του έχει συνεργαστεί με τις δισκογραφικές εταιρείες Naxos Records, Marco Polo και RMG Records.
    Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ όπως τα Golden autumn (Μόσχα), Das Festival der Musik und der Farben (Ingolstadt), Festival de musique (Seignosse), Φεστιβάλ Αθηνών και Δημήτρια (Θεσσαλονίκη).
    O Dmitry Gudimov δεν έχει καθιερωθεί απλώς ως ένας πολύπλευρος σολίστας, μέλος συνόλων μουσικής δωματίου και μουσικός ορχήστρας, αλλά έχει επίσης διακριθεί για την ερευνητική του δραστηριότητα, η οποία εστιάζεται σε επίκαιρα ζητήματα της εξέλιξης των παραστατικών τεχνών (performing arts): τα αποτελέσματα από τις έρευνες και τις μελέτες του έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Πλούσιο είναι και το διδακτικό του έργο: έχει διδάξει στο Moscow State Regional College of Arts, στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, στην Κρατική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αιγύπτου και σε σεμινάρια στην Ελλάδα, στη Ρωσία, στη Βουλγαρία, στην Αλβανία και στην Αίγυπτο.
    Από το 1998 μέχρι σήμερα είναι Α΄ κορυφαίος στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ενώ αποτελεί ιδρυτικό μέλος του συνόλου μουσικής δωματίου Vernissage ensemble.
    Από το 2021 διδάσκει στο Τμήμα μουσικών σπουδών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.

    ΧειμαριόςphotoΟ κοντραμπασίστας Χαράλαμπος Χειμαριός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη με καταγωγή από την Κέρκυρα.
    Σπούδασε κοντραμπάσο (τάξη Δ. Ξενάριου και Γ. Γράλιστα) και ανώτερα θεωρητικά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα φοίτησε στο Φιλολογικό Τμήμα του Α.Π.Θ. και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με αντικείμενο τα προβλήματα ρυθμού και λόγου στην Αρχαία Τραγωδία.
    Παρακολούθησε σεμινάρια σχετικά με τη σολιστική εκτέλεση και τη μουσική δωματίου στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στη Μεγάλη Βρετανία, μεταξύ άλλων, με τους Robin MacGee, Jorma Katrama και Δημήτρη Πάτρα.
    Υπήρξε κορυφαίος κοντραμπασίστας στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και στην ορχήστρα νέων της Κ.Ο.Θ. ενώ επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην ορχήστρα νέων Gustav Mahler.
    Έχει εμφανιστεί σε εμβληματικές αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης όπως το Konzerthaus του Βερολίνου, η Herculessaal του Μονάχου, το Smetana Hall της Πράγας, το θέατρο Verdi της Φλωρεντίας καθώς και στην αίθουσα συναυλιών της απαγορευμένης πόλης στο Πεκίνο.
    Έχει εμφανιστεί σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, όπως το «Zino Francescatti» στη Μασαλία και το «Eclectic» στη Βαλένθια, καθώς και στο Φεστιβάλ Αθηνών, τα Δημήτρια κ.α..
    Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Κ.Ο.Θ. και συμμετέχει ενεργά σε διάφορες παραγωγές με πολυάριθμα σύνολα μουσικής δωματίου.
    Συμμετείχε σε ηχογραφήσεις με τις δισκογραφικές εταιρείες NAXOS, BIS και ΕΜΙ, οι οποίες απέσπασαν διεθνείς διακρίσεις. Συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος καθώς και με Ελληνικά και διεθνή τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα (ΕΡΤ3, TV100. Mezzo κ.α.).
    Έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης μαέστρους και σολίστ, Έλληνες και ξένους. Ενδεικτικά σημειώνονται οι Οδ. Δημητριάδης, Λ. Καβάκος, Μ. Καρύδης, Άλ. Μπαλτάς, Μ. Μιχαηλίδης, Δ. Σγούρος, , Β. Χριστόπουλος, Γ. Λαζαρίδης καθώς και οι P. Badura-Skoda, R. Barshai, J. Carreras, P. A. Ciccolini, A. Desplat, P. Domingo, P. Gallois, N. Gutman, Ol. Koch, M. Maisky, M. Nyman, L.Pavarotti, G. Shaham, M. Schostakovich κ.α..
    Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του καλύπτει το εκπαιδευτικό έργο.Yπηρέτησε ως καθηγητής μουσικής στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη της Θεσσαλονίκης (1985-1999) ενώ δίδαξε κοντραμπάσο και μουσική δωματίου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (1994 -2010). Συμμετέχει τακτικά σε πολύπλευρες εκπαιδευτικές δράσεις με στόχο την επικοινωνία με τη νέα γενιά και την αμοιβαία ανταλλαγή γνώσης κι εμπειριών.
    Ανάμεσα στα υπόλοιπα ενδιαφέροντά του, ο Χαράλαμπος Χειμαριός ασχολείται με το διαχειριστικό-οργανωτικό μέρος της μουσικής πράξης (music management&administration). To 2017 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (θέμα διπλωματικής εργασίας: «Οι συμφωνικές ορχήστρες ως πολιτιστικοί οργανισμοί και μοχλοί ανάπτυξης στη μετανεωτερική κοινωνία») από το πρόγραμμα «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Υπήρξε, με την ιδιότητα του προέδρου του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων της Κ.Ο.Θ., ιδρυτικό στέλεχος του φεστιβάλ ανοικτής έκφρασης και δημιουργίας «ΚΟΘ Underground», σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Ιθάκη, διοργανωτής των δράσεων με τον γενικό τίτλο «Επί τόπου» και αντικείμενο τον αυτοσχεδιασμό στη μουσική καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Ειδικού Ταμείου Οργάνωσης Συναυλιών (Ε.Τ.Ο.Σ.) της Κ.Ο.Θ. (2017-2020).
    Υπηρετεί στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης από το 1989 ενώ από το 2001 κατέχει τη θέση του Κορυφαίου Α΄ στα κοντραμπάσα της ορχήστρας.

    Η Ελένη Κουτή γεννήθηκε στη Λάρισα. Ξεκίνησε τις σπουδές πιάνου σε ηλικία 6 ετών, στο Εθνικό Ωδείο Λάρισας. Πήρε πτυχίο πιάνου από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας Θεσσαλονίκης με βαθμό «Άριστα παμψηφεί» (2000) και δίπλωμα πιάνου από το Ωδείο Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης με βαθμό «Άριστα παμψηφεί» (2003), στην τάξη του καθηγητή Βαγγέλη Πορτοκάλη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (2002) και κάτοχος Μεταπτυχιακού (Integrated Master) του ιδίου τμήματος.
    Τα χρόνια 1999-2015 μαθήτευσε κοντά στο μαέστρο και πιανίστα Γιώργο Χατζηνίκο, στα ετήσια θερινά σεμινάρια με θέμα «Έννοια και Καταβολές της Μουσικής Ερμηνείας», στο Χόρτο Πηλίου. Παρακολούθησε σεμινάρια πιάνου και μουσικής δωματίου με τους Νίκο Αστρινίδη, Stella Dimitova, Δημήτρη Ιωάννου και Λεωνίδα Καβάκο. Έχει πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Συμπόσιο «Carl Orff», στο σεμινάριο «Λόγος, Κίνηση, Μουσική» της διεθνούς φήμης χορογράφου Ζουζούς Νικολούδη, καθώς και σε σεμινάρια Καλλιτεχνικής Παιδείας και Μουσικής Παιδείας.
    Επί πολλά χρόνια εργάστηκε ως συνοδός στο πιάνο στις Χορωδίες Δήμου Πυλαίας Θεσσαλονίκης, Νομαρχίας Θεσσαλονίκης «Κοραής», «Γιάννης Μάντακας» του Α.Π.Θ και υπήρξε μέλος του Μουσικού Σχήματος Παραδοσιακής Μουσικής «Μουσικό Πολύτροπο». Από το 2018 εργάζεται ως συνοδός στις τάξεις μονωδίας της Θεσσαλικής Μουσικής Σχολής Λάρισας και στη χορωδία Λέσχη Φιλομούσων Λάρισας, καθώς και στη Μουσική Σχολή Ελασσόνας ως καθηγήτρια πιάνου.
    Συμμετείχε με πολυάριθμα σχήματα σε πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα (1999-2016) και το εξωτερικό (Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, 1999-2004), έχει λάβει μέρος σε βιντεοσκοπήσεις και ηχογραφήσεις για τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και θεατρικές παραγωγές. Το άρθρο της «Γ. Χατζηνίκος» έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό του Α.Π.Θ. «Μουσικοτροπίες».
    Τα έτη 2004-2018 εργάστηκε ως μόνιμη καθηγήτρια πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Σερρών, ενώ πλέον κατέχει την ίδια θέση στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας. Υλοποιεί κύκλους πολιτιστικών προγραμμάτων με ομάδες μαθητών, πάνω σε θέματα που αφορούν τη μουσική και τις τέχνες γενικότερα. Είναι υπεύθυνη του Συνόλου Μουσικού Θεάτρου του Μουσικού Σχολείου Λάρισας. Εμφανίζεται τακτικά σε συναυλίες με σημαντικά έργα ρεπερτορίου μουσικής δωματίου και αποτελεί ιδρυτικό μέλος του συνόλου μουσικής δωματίου Vernissage ensemble.

    click to return top of the page