19-24 Αυγούστου 2023
Η διεθνής μαέστρος Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου, (LB, MusM, PhD, PostDoc), Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα διδάξει ένα εξαήμερο καλοκαιρινό χορωδιακό atelier, παράλληλα με ειδικά μαθήματα τεχνικής διεύθυνσης χορωδίας (master class). Στο χορωδιακό atelier θα διδαχθούν επιλεγμένα έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, τα οποία θα παρουσιαστούν στην καταληκτική συναυλία του σεμιναρίου, με διευθυντές τους συμμετέχοντες μαέστρους. Το σεμινάριο απευθύνεται σε διευθυντές χορωδιών, καθηγητές μουσικής, τραγουδιστές που αγαπούν το χορωδιακό τραγούδι, φοιτητές τμημάτων μουσικών σπουδών, σπουδαστές ωδείων και χορωδούς με προηγούμενη εμπειρία σε χορωδία.
Η συμμετοχή μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
– Χορωδός με ενεργή συμμετοχή στο χορωδιακό εργαστήρι και την καταληκτική συναυλία.
– Διευθυντής χορωδίας με ενεργή συμμετοχή στο χορωδιακό εργαστήρι και μουσική διεύθυνση στην καταληκτική συναυλία.
Το ημερήσιο πρόγραμμα
10:30 – 13:00 χορωδιακό εργαστήριο
13:00 – 18:00 Μεσημεριανό διάλειμμα
18:00 – 20:00 masterclass διεύθυνσης χορωδίας με τα μέλη του χορωδιακού εργαστηρίου
Κόστος συμμετοχής
Χορωδός: 100 ευρώ
Διευθυντής χορωδίας/ Χορωδός: 150 ευρώ
Απαραίτητη η εγγραφή στην ακόλουθη φόρμα
Η Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Διεύθυνσης Χορωδίας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Διευθύνει τα χορωδιακά σύνολα του τμήματος και διδάσκει την ειδίκευση διεύθυνσης χορωδίας. Είναι διδάκτορας και μεταδιδάκορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος διεύθυνσης χορωδίας από το Boston University College of Fine Arts. Είναι επίσης πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Διδάσκει τακτικά σε μεταπτυχιακά προγράμματα του ΤΜΕΤ και είναι επιστημονική συνεργάτιδα του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Έχει διεθνή καριέρα ως διευθύντρια χορωδίας με εκατοντάδες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ΗΠΑ, Καναδά, Ινδονησία, Ν. Αφρική, Γερμανία, Κίνα, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Αυστρία, Φιλλανδία, Ρωσία, Λετονία, Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία, Βουλγαρία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Τουρκία, Τσεχία, Λευκορωσία, Ρουμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Αγγλία). Είναι μέλος του National Music Honor Society (USA), του International Federation of Choral Music, Artistic Advisor και μέλος του Advisory Board της Interkultur. Είναι μέλος του Συμβουλίου των World Choir Games και διατελεί κριτής σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Αμερική). Συνεργάζεται τακτικά με το ΜΜΘ, ΜΜΑ, ΚΟΘ, ΣΟΔΘ, ΝΩΘ, και έχει συμπράξει με τη ΣΩΘ, την Καμεράτα, τη Συμφωνική Φιλιππούπολης, της ΕΤ-3, τη West London Festival Orchestra κ.α.
Τα συγγράμματά της «Εισαγωγή στην Τέχνη της Χορωδιακής Πράξης», «Χορωδιακά έργα Ελλήνων Συνθετών», «Χριστουγεννιάτικα Χορωδιακά για όμοιες Φωνές», «Μέθοδος Διδασκαλίας Χορωδίας για παιδιά 6 – 8 ετών» και «Χορωδιακά Έργα για Όμοιες Φωνές από την Αναγέννηση έως σήμερα», κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις «Παπαγρηγορίου Νάκας», Αθήνα, ενώ στο τελικό στάδιο έκδοσης βρίσκεται το ηλεκτρονικό της σύγγραμμα «Η χορωδιακή τέχνη στην ιστορία τη θεωρία και την πράξη» από τον ΚΑΛΛΙΠΟ.